Elekroforéza v agarovom a agarózovom géli. (Elektormigračné metódy v biochémií)

22.06.2012 16:28

 

Elekroforéza v agarovom a agarózovom géli.

Agar je polysacharid zložený z agarózy a agaropektínu, ktorý má premenlivé

         zloženie (galaktóza + dehydrogalaktóza + kys. glukurónová, deriváty sulfo-,

          metoxy-, karboxy-))

Agaróza je polysacharid z agarobiózy (agarobióza je galaktózový disacharid)

Praktické využitie: 0,5 - 2,5% agarózový gél

- gél tuhne pri teplote pod 42oC

- gél má veľké póry (2% agaróza má póry s priemerom 100 nm)

                                       využitie

elfo megamolekúl = nukleové kyseliny, membránové proteínové komplexy, vírusy

 

Po delení sa gél fixuje (napr. 5% kys. octovou v etanole), vysuší (pri 37oC) a farbí. 

Napr. pre delenie DNA (produkty PCR) sa gél hneď po elfo farbí etídiumbromidom

          a detekuje UV-svetlom.