Elekroforéza v agarovom a agarózovom géli. (Elektormigračné metódy v biochémií)
22.06.2012 16:28
Elekroforéza v agarovom a agarózovom géli.
Agar je polysacharid zložený z agarózy a agaropektínu, ktorý má premenlivé
zloženie (galaktóza + dehydrogalaktóza + kys. glukurónová, deriváty sulfo-,
metoxy-, karboxy-))
Agaróza je polysacharid z agarobiózy (agarobióza je galaktózový disacharid)
Praktické využitie: 0,5 - 2,5% agarózový gél
- gél tuhne pri teplote pod 42oC
- gél má veľké póry (2% agaróza má póry s priemerom 100 nm)
využitie
elfo megamolekúl = nukleové kyseliny, membránové proteínové komplexy, vírusy
Po delení sa gél fixuje (napr. 5% kys. octovou v etanole), vysuší (pri 37oC) a farbí.
Napr. pre delenie DNA (produkty PCR) sa gél hneď po elfo farbí etídiumbromidom
a detekuje UV-svetlom.