ZRÁŽACIE METÓDY. (Separačné metódy biochémie)
22.06.2012 16:10
ZRÁŽACIE METÓDY.
- čiastočné prečistenie a zahustenie roztokov makromolekúl, najmä bielkovín
neutrálne anorganické soli
organické rozpúšťadlá
zmena pH
Princíp: zmenšovaním solvatačného obalu biomolekúl (vrstvy molekúl vody)
sa znižuje rozpustnosť látok
· Zrážanie neutrálnymi anorganickými soľami = vysoľovanie, precipitácia.
- pri vysoľovacom efekte je dôležitejší anión soli
Pr. síran amónny, síran sodný, síran horečnatý, chlorid sodný
Postup:
nasýtený roztok soli
- k roztoku biomolekúl sa pridáva
soľ, rozotrená na jemný prášok
soľ sa pridáva sa do tzv. % nasýtenia - množstvo soli, pri ktorom sa daná
biomolekula vyzráža závisí od jej
solvatačného obalu (individuálne)
- pracovná teplota 20oC (niekedy 5oC), precipitácia pomalá a za stáleho miešania,
Výhody: nízka denaturácia bielkovín
práca pri laborat. teplote
nenastáva zmena pH
Nevýhody: potreba odstrániť soľ (dialýza, gélová filtrácia)
· Zrážanie organickými rozpúšťadlami.
- zrážanie bielkovín a polysacharidov pomocou organických rozpúšťadiel
miešateľných s vodou
- metanol, etanol, acetón (menej polárne rozpúšťadlá sú účinnejšie)
- rozpúšťadlo sa pridáva v objeme 3 - 4 -krát väčšom, ako je objem vzorky
Nevýhody: prchavosť rozpúšťadla = práca pri 0-5oC
rozpúšťadlo schladené na -15 až -18oC
veľké objemy vzorka + rozpúšťadlo
Výhody: rozpúšťadlo nie je potrebné zo vzorky odstraňovať
regenerácia rozpúšťadiel destiláciou
· Zrážanie zmenou pH.
- bielkovina má najmenšiu rozpustnosť v izoelektrickom bode